Zdrowe odżywianie

Co chwila słyszymy o nowym produkcie – zbawcy, który ma nas oczyścić, przywrócić młodzieńczy blask, i być panaceum na wszystkie zdrowotne bolączki. Prawda jest taka, że nie wystarczy dorzucić do codziennego menu jednego superskładnika. Zdrowe odżywianie to suma wiedzy i codziennych, rozważnych wyborów. I tego, co dodamy, i co odejmiemy. Dotyczy w równym stopniu tak ugruntowanych w naszej kuchni składników jak cukier i sól, co kulinarnych nowinek, jak spiruliny, chlorelle i cała reszta zielonej ekipy. W tym dziale przyglądamy się naszym nawykom, rozprawiamy z mitami, i szukamy złotego środka między jedzeniem dla samego jedzenia – a odżywianiem się dla zdrowia.

Najnowsze

Materiały promocyjne
Materiały promocyjne
kurkuma - Hello Zdrowie

Kurkumina: przeciwzapalne źródło mocy

Kobieta nalewa sok pomarańczowy z dzbanka do szklanki

Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”

Artykuł sponsorowany
Artykuł sponsorowany
na zdjęciu: mama i córka szykują drugie śniadanie do szkoły. Tekst o posiłkach do śniadaniówki /fot. materiały Sodastream

Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?

Pamiątki z wakacji - Malta /fot. Design Center

Boski nektar, owoc biblijnego drzewa i fenicka sól

pamiątki z wakacji
Na zdjęciu: Kobieta i dziecko są przy stole, na którym leżą kolorowe warzywa; dziewczynka kroi ogórki.

Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów? 

Artykuł sponsorowany przez markę Pueria
Artykuł sponsorowany przez markę Pueria
Agnieszka Piskała-Topczewska - Hello Zdrowie

„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską

Na zdjeciu: kobieta trzyma w dłoni hamburgera, tekst o życiu z bulimią /fot. Pexels

Życie z bulimią. „To, czego nie zjadłam, zalewałam płynem do mycia naczyń, bo wiedziałam, że wyrzucenie resztek do śmieci, mnie nie powstrzyma”

Owoce wiciokrzewu łatwo pomylić z czerwoną porzeczką

Dwulatka zjadła „jagódkę” prosto z krzaka. Owoc okazał się trujący. Płukanie żołądka uratowało jej życie

Ostropest plamisty

Na co pomaga ostropest plamisty i jak go stosować?  

Skąd bierze się efekt jo-jo? Co zrobić, by go uniknąć?

Skąd bierze się efekt jo-jo? Co zrobić, by go uniknąć?

na zdjęciu: kobieta przegląda się w lustrze, tekst traktuje o brzuchu kortyzolowym /fot. Pexels

Brzuch kortyzolowy, czyli dlaczego „tyjemy z powietrza”. Na nasze pytania odpowiada diabetolożka Agnieszka Przychodzień

Kawa w ciąży. Jaka ilość jest bezpieczna?; na zdjęciu kawa- Hello Zdrowie

Kawa w ciąży. Jaka ilość jest bezpieczna?

Klaudia Łakoma - Hello Zdrowie

„Możesz zatrzymać zmiany w swoim ciele, a stylem życia i dietą wpływać na hormony, cykl, libido i płodność” – przekonuje Klaudia Łakoma

Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Jaki skład i właściwości ma mleko migdałowe? Jak zrobić je w domu?

Mleko krowie vs. mleko kozie

Mleko kozie – właściwości i inne składniki odżywcze. Na co pomaga?

Mleko krowie vs. mleko sojowe

Mleko sojowe to smaczny napój roślinny. Jakie ma właściwości?

prof. Ewa Stachowska /fot. archiwum prywatne

Prof. Ewa Stachowska: „Z wiekiem mikrobiota traci tak zwany rdzeń, ale zwiększa się jej różnorodność – jednak tylko wtedy, gdy starzejemy się zdrowo”

Polski sernik na podium w rankingu Taste Atlas - tu wersja z dodatkiem malin i na kruchym spodzie

Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?

Dziewczynka je zupę przy stole

„Zjedz zupkę, bo mamusi będzie przykro” – mówisz tak do dziecka? „Nie tędy droga” – ostrzega psycholożka

„Lepsza od rewolucji będzie dieta szyta na miarę”, na zdjęciu kobieta w kuchni /fot. Getty Images

„Lepsza od rewolucji będzie dieta szyta na miarę”. Klaudia Łakoma i Arkadiusz Matras mówią nam o tym, jak się nie dać insulinooporności

Artykuł sponsorowany
Artykuł sponsorowany
Zalety diety wegetariańskiej, na zdjęciu: pojemnik na lunch z warzywnym obiadem /fot. Adobe Stock

Zalety wegetarianizmu – dlaczego warto ograniczyć mięso?

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową na talerzach. Wokół lezą płatki róży

„Delektuj się pączkiem w trakcie spaceru”. Dietetyczka radzi, jak zdrowo przetrwać tłusty czwartek

Michał Korkosz, Rozkoszny

Michał Korkosz „Rozkoszny”: „Jedzenie stało się częścią naszej kultury. My, Polacy, też już traktujemy je jako nasze niematerialne dziedzictwo”

Sok z kiszonych buraków ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz

śniadanie

„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

Franz van Mieris Młodszy, "Vertumnus i Pomona"

JEŚĆ CZY BYĆ: Jak ludzie przestali polować, a zaczęli biesiadować – historia zboża

Annibale Carracci The Butcher’s Shop

JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa

WIdok na dwie drewniane łyżeczki, w których jest sól. Dwa rodzaje soli - kuchenna i morska. Wszytsko na ciemnym tle.

Właściwości soli. Czy taki diabeł straszny jak go malują?

Willem Claesz-Heda, "Breakfast table with blackberry pie"

JEŚĆ CZY BYĆ: Można było stracić za niego głowę lub otrzymać go w spadku – słodko-gorzkie oblicze cukru

Domowy sorbet, czyli deser w zdrowym wydaniu. Jak go zrobić?

Papier do pieczenia to niezwykle praktyczny i nieodzowny element niemal każdej kuchni - na zdjęciu kobieta wkłada blachę do piekarnika, na papierze do pieczenia ułożone są pierniki - Hello Zdrowie

Nigdy nie używaj papieru do pieczenia w ten sposób. Ten błąd jest szkodliwy dla zdrowia

Bób – pożywny dodatek do obiadu. Jakie właściwości w sobie skrywa?

Cukier brązowy to nie zawsze cukier trzcinowy. Jakie są różnice?

Nasiona chia – ziarenka mocy

Nasiona chia — bogactwo składników odżywczych. Co zawierają w sobie?

Przechowywanie przypraw. Czy ma to znaczenie, gdzie się je trzyma?

Dynia - królowa jesieni

Dynia – warzywo idealne na jesień. Co można z niej przyrządzić?

Fitosterole roślinne – pomoc w walce z cholesterolem. Czym one są?

Dzieci w wieku szkolnym piją coca-colę i jedzą pizzę - Hello Zdrowie

Alarmujące wyniki badań. Dzieci pijące colę mają zwiększoną skłonność do sięgania po alkohol

Przemyslaw Matras / archiwum prywatne

„Bardzo wielu pacjentów nabywa niedożywienia w szpitalu. Są oddziały, gdzie niedożywienie sięga 80-90 proc.” – alarmuje dr Przemysław Matras z Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego

Czy cukrzyk może pić kawę? Jak wpływa ona na poziom glukozy?

Ciasta bezglutenowe – alternatywa dla słodkich klasycznych wypieków

Napój nawadniający

Domowy izotonik – sposób na nawodnienie organizmu. Jak go wykonać?

Młody jęczmień – panaceum na wszystkie dolegliwości?

Na co pomaga olej z wiesiołka? Ma rozmaite właściwości

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Materiały promocyjne
Materiały promocyjne
Niezbędne składniki zdrowej diety

Zdrowe odżywianie – 10 zasad prawidłowego odżywiania

Prebiotyki oraz ich znaczenie dla organizmu ludzkiego

Prebiotyki. Jak skutecznie i zdrowo karmić swoją mikrobiotę?

Najlepsze zioła na odchudzanie. Po które warto sięgać?